- Aandelenmarkten hebben een uiterst beweeglijke week achter de rug.
- Na de zware koersklappen van maandag herstelden beurzen in de loop van de week.
- Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem geven aan dat de seinen op korte termijn nog niet op groen staan.
ANALYSE – De aandelenmarkten gedroegen zich deze week uiterst volatiel, waarbij beleggers werden geconfronteerd met spanningen rond de Japanse carry trade, tegenvallende economische cijfers, geopolitieke onrust en zorgen over het monetaire beleid van de Federal Reserve.
Op maandag zagen we een enorme verkoopgolf op de beurzen, maar donderdag werden beleggers getrakteerd op een opmerkelijk sterk herstel na een meevallend cijfer over wekelijkse aanvragen van werkloosheidsuitkeringen in de VS.
De positieve reactie van beleggers was best bijzonder. Weliswaar nam het aantal aanvragen van Amerikanen die voor het eerst een werkloosheidsuitkering wilden hebben af. Er was een daling vanaf het piekniveau van 249.000 in de laatste week van juli naar 233.000 in de eerste week van augustus. Tegelijk bleek echter dat de herhaalaanvragen voor werkloosheidsaanvragen zijn gestegen tot 1,875 miljoen, het hoogste niveau sinds november 2021. De trend is dus nog steeds stijgend.
Voor beleggers was het weekcijfer van eerste uitkeringsaanvragen echter goed genoeg. De recessievrees verdween als sneeuw voor de zon.
Donderdag zette de brede S&P 500-index met een koerswinst van 2,3 procent de grootste stijging sinds november 2022 op de borden. De Nasdaq Composite, die voornamelijk technologieaandelen omvat, deed het nog beter met een stijging van bijna 3 procent. Ofwel: de stieren konden weer ademhalen. Maar was dat het dan wat betreft de beurscorrectie?
Nog te vroeg om de vlag te hijsen op de beurs
Wij denken dat het nog wat te vroeg is om de vlag te hijsen voor de kortere termijn. Voor de langere termijn blijven we weliswaar positief, gelet op verwachte renteverlagingen van de Federal Reserve, grote aandeleninkoopprogramma’s bij beursgenoteerde bedrijven en de stevige overheidsuitgaven in de VS, ongeacht wie de de verkiezingen wint.
Echter, op de kortere termijn blijkt de inflatie nog taai, beginnen hoge rentes hun te eisen en lopen steeds meer Amerikaanse consumenten op hun laatste tandvlees. Zo blijken de consumentenbestedingen nog wel sterk, maar in de grafiek hieronder zie je dat de creditcardschulden blijven toenemen. Ofwel: Amerikanen wenden zich steeds meer tot plastic geld om hun aankopen te financieren.
Volgens de Federal Reserve Bank of New York zijn de creditcardschulden van Amerikanen inmiddels gestegen tot 1.140 miljard dollar, een stijging van 5,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het gaat daarbij om ongeveer 6.500 dollar per persoon.
Sinds 2022 lenen Amerikanen steeds meer via hun creditcard, omdat veel consumenten op die manier hogere uitgaven als gevolg van prijsstijgingen compenseren. Een hervatting van de terugbetalingen van studieleningen heeft ook bijgedragen aan de stijging van creditcardschulden, vooral onder millennials en Generatie Z, terwijl anderen ondanks de gestegen prijzen wellicht hun levensstijl op peil willen houden.
De hoge rentetarieven hebben de kwestie er niet beter op gemaakt, nu het gemiddelde jaarlijkse rentepercentage voor creditcards boven de 20 procent ligt. Ondertussen neemt het aantal achterstallige betalingen op creditcards toe.
Kortom, als de Fed blijft treuzelen, zal dit alleen maar erger worden en stijgt de kans dat de o zo belangrijke Amerikaanse consument toch een keer afhaakt. Dat zal zich dan weerspiegelen in de Amerikaanse macro-economische en bedrijfscijfers.
Komende week staan in de VS weer de inflatiegegevens en detailhandelsverkopen op de rol en zullen we zien wat dat met zich meebrengt.
Mooi herstel, maar technisch nog geen groen licht
Voor het technische beeld tonen we hieronder de daggrafiek van de S&P 500-index. Daar is goed te zien hoe sterk de beweeglijkheid deze week was.
Zoals wij afgelopen week schreven was de oplopende (gestippelde) trendlijn doorbroken en was er er daarmee een kans dat de koers de rode lijn van het 200-daags koersgemiddelde ging opzoeken richting de grofweg 5.000 punten. Die beweging heeft ook plaatsgevonden, zoals je hieronder kunt zien.
De recente opleving die aan het eind van de week heeft plaatsgevonden, is vanuit technisch perspectief vooralsnog niet meer dan een correctie in het kortetermijnproces van lagere toppen en bodems. Als onder de rode pijl in de grafiek de opmars wordt beëindigd, is dat proces intact en is het nog te vroeg om de bodem te “callen”.
Kijken we op langere termijn naar de Nasdaq 100-index, dan zie je hieronder de weekgrafiek die bij de daling van begin deze week precies de opgaande trendlijn heeft bereikt.
Het goede nieuws is dat de opgaande trendlijn heeft gehouden en dat vanaf dat niveau een flink herstel heeft plaatsgevonden. Echter, ook hier is het kortetermijnproces van lagere toppen vooralsnog intact. Zolang we boven de grofweg 17.000 punten blijven is er weinig reden tot zorg, maar voor technisch groen licht zal in eerste instantie de dalende korte trendlijn opwaarts moeten worden doorbroken.
Kortom, prima herstel, maar nog geen sein veilig voor de kortere termijn. Beleggers blijven helaas sterk afhankelijk van de keuzes van centrale bankiers en daarnaast zijn de geopolitieke risico’s nog bijzonder hoog.
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.
Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.
Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.